S-a schimbat legea în România, din nou: ce se întâmplă cu facturile la energie ale românilor, la gaz, la curent

de: Alexandru Puiu
25 07. 2022

Facturile la energie ale românilor reprezintă o himeră pentru majoritatea consumatorilor. Nimeni nu înțelege ce înseamnă toate acele cifre și, din acest motiv, românii nu-și dau seama nici când au căzut victime unor greșeli de calcul, mai mult sau mai puțin intenționate. O Ordonanță de Urgență speră să rezolve problema.

În contextul scumpirilor accelerate la energie din ultimul an și a introducerii mai multor măsuri de plafonare și compensare, autoritățile române încearcă să reglementeze un pic mai bine informațiile care sunt listate pe factura la energie. Practic, vor să le facă mai ușor de înțeles. Din acest motiv, au introdus o Ordonanță de Urgență pe marginea facturilor, iar acum, au mai publicat una.

Facturile la energie nu vor mai fi la fel

În urmă cu câteva luni, autoritățile române au decis să simplifice conținutul din facturile la energie electrică și gaze naturale pentru ca acestea să fie mai ușor de înțeles de către ”consumatorul mediu”. În cazul în care acea referință abstractă ți se pare un pic ofensatoare, nu ești singur. Nu prea a înțeles nimeni ce însemna, după cum se poate vedea și în OUG.

“Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor vor stabili, prin ordin comun, un formular unitar de facturare a energiei electrice și a gazelor naturale, care să fie ușor de înțeles de către consumatorul mediu și să cuprindă informații relevante pentru acesta cu privire la depășirea consumului estimat în mod distinct pe facturi, astfel încât consumatorii să poată fi în cunoștință de cauză față de toate elementele de facturare într-un mod clar și precis”, se menționa în articolul din OUG 27/2022.

Practic, ar fi trebuit să urmeze publicarea unui formular-tip de factură, unic la nivel național, folosit de către toți furnizorii de energie. Nu s-a întâmplat acest lucru. În schimb, s-a mai publicat o Ordonanță pe exact același subiect, elementul cheie care dispare fiind referința la ”consumatorul mediu”. De asemenea, se renunță și formularul unitar. În schimba, se dorește acum ”un conținut minim obligatoriu” al facturii, conținut ce urmează să fie stabilit de ANRE după consultări cu furnizorii. Practic, din nou, nevoile consumatorilor vin pe ultimul lor, iar efortul inițial, lăudabil de altfel, va fi redus foarte aproape de zero.

”Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei va elabora și va aproba, cu consultarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor și a furnizorilor de gaze naturale/energie electrică, conținutul minim obligatoriu al facturilor de gaze naturale și de energie electrică astfel încât facturile să conțină informații corecte, transparente, clare, lizibile și ușor de înțeles, care să ofere clienților casnici posibilitatea să își ajusteze propriul consum și să compare condițiile comerciale de furnizare.